Rozsdamentes, inox, koracél, orvosi fém

Hogyan lehet kiigazodni a rozsdamentes acélok között?

A rozsdamentes acélok különböző fajtái számtalan néven ismertek, amelyek között sokszor különbség sincs. A legelterjedtebb kifejezés maga a rozsdamentes acél amely minden olyan szénacélra használható, melynek króm és nikkel tartalma kellően magas ahhoz, hogy a fém anyagában ne korrodálódjon, ne rozsdásodjon. Ez általában 10-12% körüli króm tartalmat jelent (304-es acél esetében 18%). Nagyobb krómtartalom esetén még ellenállóbb a rozsdával és a savas környezettel szemben az acél. Építőipari és élelmiszer ipari termékekhez is szinte kizárólag 304-es acélt használunk.

Fontos megjegyezni, hogy nagyban különbözik a rozsdamentes acél és más rozsdaálló anyagok viselkedése abban, hogy mi történik a felület sérülése esetén: rozsdamentesnek tekinthető a nikkelezett réz, mely kívülről kap egy erősített bevonatot a nikkel által, de a felület sérülése esetén a réz rozsdaálló tulajdonságai kerülnek elő, amely nem éri el a rozsdamentes acél korrózióállóságát, szilárdságát, vagy higiéniai előnyeit. A rézfelületen zöldes patina jelenik meg oxidációkor, élelmiszer ipari felhasználásra ez nem ajánlott. A réz előnyei a hővezetésben és az elektromos vezetésben csillognak.

A rozsdamentes fémek egyik legelső megjelenése az Indiában található Delhi Vasoszlop amely körülbelül 1600 éve rozsdamentesen áll a Kutub épületegyüttesben ez viszont még nem krómozott acél, hanem foszforréteggel bevont acél. A modern rozsdamentes acélt Pierre Berthier alkotta meg, később Harry Brearly angol mérnök fejlesztette tovább több mint 100 évvel ezelőtt, amely akkor még a nirosta elnevezést kapta (ez a megnevezés még megtalálható néha evőeszközökön).

Később elterjedt a ma is használt francia inox (inoxydable, azaz rozsdaálló) és a magyar koracél (korrózióálló acél) kifejezés, mindegyik ugyanazt jelenti. Az orvosi fém kifejezés nem hivatalos, utalhat rozsdamentes acélra, de akár titánra is, mindkettő ellenálló rozsdaálló fém, amelyből nem oldódnak ki a szervezetre káros anyagok. Az orvosi fém utalhat nikkelmentes acélra is, amely akkor lehet fontos, ha a páciens nikkelallergiás.

Telephely:
4030 Debrecen, Monostorpályi út 9.
Térkép megjelenítése, utvonalterv

Telefon:
+36 52 413-235

E-mail:
faktum@faktumkft.hu